Venöz Yetmezlik (Varis) Tedavisi

Varis Tedavisi Kayseri – Venöz Yetmezlik

Halk arasında “varis” olarak da bilinen kan birikmeleri, genellikle venöz yetmezliğe bağlı oluşan bir rahatsızlıktır. Venöz yetmezlik ise normalde kalbe gitmesi gereken kanın toplardamar geri kaçması ve bacaklara doğru gitmesi sonucu oluşur. Varis oluşumunda hem genetik hem de yapısal faktörlerin etkisi vardır. Bacak yaralanmaları, uzun süre hareketsiz durma, sürekli ayakta ya da oturarak çalışanlar venöz yetmezlik riski altındadır. Varis tedavisinde ise hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemler tercih edilebilir. Varisin çeşidi ve şiddetine göre, kişiye uygun bir tedavi planı yapılması önemlidir. Venöz yetmezlik, varis tedavisi Kayseri hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Venöz Yetmezlik ve Varis Nedir?

“Ven” olarak da adlandırılan toplardamarlar, vücuttaki kirli kanı kalbe taşırlar. Bu süreçte kan, yerçekiminin aksi yönünde yani aşağıdan yukarı doğru hareket eder. Ancak bu akışı engelleyen bazı sorunların olması durumunda, kan akışı sağlıklı bir şekilde gerçekleşemez. Bu da kanın bacaklarda toplanmasına ve kabarık, yeşil-mor-kırmızı renkli deri şişlikleri oluşmasına neden olur. Bu şişlikler, yaygın olarak “varis” ismiyle bilinir.

Varisler, tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmezler. Altta yatan toplardamar rahatsızlıklarının bir işaretidir. Bu rahatsızlıklardan en yaygın olanı ise “venöz yetmezlik”tir. Venöz yetmezlik; kan akışının kalbe ulaşmasını engeller. Bacak venlerinin ileri derecede yetersiz hâle gelmesi durumu ise “kronik venöz yetmezlik” olarak adlandırılır.

Varis Neden Olur? Venör Yetmezlik Nedenleri Nelerdir?

Varisler birçok nedenle ortaya çıkabilir. Özellikle kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülür:

  • Ayakta uzun süre hareketsiz duran kişilerde (Öğretmenlik, satış danışmanlığı gibi mesleklerle uğraşanlarda)
  • Uzun süre hareketsiz kalarak, masa başında çalışan kişilerde
  • Ailesinde varis öyküsü olan kişilerde, genetik faktörlere bağlı olarak
  • Aşırı kilo ve obezite sorunu olan hastalarımızda varis görülme olasılığı fazladır.

Venöz Yetmezlik Belirtileri Nelerdir?

Venöz yetmezlik nedeniyle oluşan varisler, bacaklarda kabarık ve kanlanmış, mor-yeşil şişlikler olarak kendilerini belli ederler. Bu ilerlemiş vakalarda, dışarıdan bakıldığında kolayca fark edilebilirler. Bunun dışında;

  • Bacak ve ayak bileklerinde şişme
  • Bacaklarda kaşıntı ve ağrı
  • Uzun süre hareketsiz kalındığında artan, alevlenmeye benzer bacak ağrısı
  • Deride kahverengi renk değişimleri olması
  • Bacak toplardamarlarının belirgin hâle gelmesi gibi şikâyetler de görülebilir.

Varisler Tehlikeli Midir? Varis Kalp Hastalığına Neden Olur Mu?

Varislerin görünümü, kişiye estetik açıdan rahatsızlık verebilir. Bununla birlikte varisler, toplardamar hastalıklarının da belirtisidir. Bu nedenle tedavi edilmediğinde bazı riskleri de beraberinde getirebilir.

Ancak varislerin doğrudan kalp hastalığı nedeni olduğunu söylemek de hatalı olacaktır. Varislerin şiddeti arttıkça, toplardamarlardaki sorun da ilerliyor demektir. Bu da ileri dönemde “derin ven trombozu”na yani akciğere pıhtı atmasına neden olabilir.

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Varislerin birçok farklı sınıflaması olabilir. Ancak genel olarak 2 başlık altında inceleyebiliriz:

Derin Ven Varisleri

Bu varisler dışarıdan bakıldığında, gözle görülmezler. Ancak bacaklarda ağrı, kramp ve ağırlaşma hissi gibi ciddi şikâyetlere neden olabilirler. Derin ven trombozu için de yüksek risk faktörüdürler.

Yüzeysel Ven Varisleri

Dışarıdan bakıldığında kolayca görülebilir. Eğer ince, kılcal damar görünümü belirginse bunlar “kılcal varisler” olarak adlandırılır. Deriden hafif bir çıkıntı yapan, yeşil renkli varisler ise “orta boy varisler” olarak adlandırılır. Eğer varisin görüntüsü büyük ve damarlar bariz bir şekilde görünür ise “büyük boy varisler”den söz edilebilir.

Varisler Tedavi Edilmediğinde Ne Olur?

Varisler tedavi edilmediğinde kendiliğinden geçmez. Bu nedenle zamanla ilerleyebilir ve yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olabilirler. Varisler tedavi edilmediğinde, bacaklardaki kramp ve ağrı şikâyetleri de devam eder. Bu da uzun vadede iş gücü kayıplarına bile neden olabilir.

Aynı zamanda varisler estetik açıdan da sorun yaratabilir. Özellikle büyük boyutlu varisler, yaz aylarında kişi için büyük bir soruna dönüşebilir. Günümüzün modern lazer teknolojileri sayesinde, varis görünümünü kontrol altına almak da mümkün olmaktadır.

Kayseri Venöz Yetmezlik Tanısı Nasıl Konur?

Fiziki muayene sırasında varisler kolaylıkla görülebilir. Ancak venöz yetmezliğin kesin tanısı için “Doppler ultrasonografi” yapılması gerekir. Doppler ultrasonografi yapılırken radyasyona maruz kalınmaz ve işlem MR gibi kapalı ortamda yapılmaz. Bu nedenle gebelerde bile güvenle yapılabilir. Ancak hastalığın ileri evrelerinde tomografi ve venografi de istenebilir.

Kayseri Venöz Yetmezlik ve Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Venöz yetmezlik ve varisler hem ameliyatla hem de ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Kişiye uygun tedavi yönteminin seçilmesinde genellikle kişinin genel sağlık durumu ve hastalığın ilerleyişi dikkate alınır. Venöz yetmezlik tedavisinde;

  • Endovenöz lazer ablasyon (EVLA)
  • Endovenöz radyofrekans ablasyon (RF)
  • Mekanik ablasyon
  • Skloterapi ve estetik amaçlı yapılan radyofrekans/lazer uygulamaları kullanılabilir. Kayseri ablasyon ile varis tedavisi ve fiyatları 2021 hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.
Şimdi Ara
Yol Tarifi