Aort Diseksiyonu Tedavisi

Aort Diseksiyonu Tedavisi Kayseri

Aort yırtılması olarak da bilinen aort diseksiyonu; aort atardamarının yüksek basınç nedeniyle yırtılması durumudur. Genellikle ileri yaşta ve hipertansiyon rahatsızlığı olan kişilerde görülür. Aort diseksiyonu; acil müdahale edilmesi gereken, zamanında tedavi edilmediğinde ölüm olasılığı yüksek olan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla batma ve kesilme hissine benzeyen, ani bir göğüs ağrısı ile kendini belli eder. Aort; vücudumuzdan çıkan en büyük damardır. Aort yırtılması sonucu kişi ani bir şoka girebilir ve hayatını kaybedebilir. Bu nedenle zamanında müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Aort diseksiyonu tedavisi Kayseri hakkında tüm merak ettikleriniz için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Aort Nedir?

Aort; vücudun en büyük atardamarıdır. Kalpten çıktıktan sonra öncelikle beyine,  sonrasında ise diğer dokulara kan pompalar. İç içe geçmiş üç katmandan oluşur.

Bu nedenle yapısal olarak diğer tüm damarlardan daha sağlamdır. Hem dayanıklı hem de esnek bir yapıdadır.

Aort Diseksiyonu (Aort Yırtılması) Nedir?

Tıp dilinde “aort diseksiyonu” olarak da bilinen aort yırtılması, aort damarının içerisinde aşırı basınç oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Aort damarı yırtıldığında, damar içerisinden yüksek basınçla geçen kan, iç katmanın açılmasına ve kanın orta tabakaya geçmesine neden olur. Bunun sonucunda ise damarın içerisindeki kan vücut içerisindeki boşluklara akmaya başlar.

Aort; kanın vücuda sağlıklı bir şekilde yayılmasını sağladığı için tüm vücuda zarar verir. Kişinin ani şoka girmesine, kalp krizi ya da çoklu organ yetmezliklerine neden olabilir.

Aort Diseksiyonu Kimlerde Görülür?

Aort diseksiyonu, özellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Kişide hipertansiyon rahatsızlığı olması da bu riski yükseltmektedir. Erkeklerde ise kadınlara oranla 2 – 3 kat fazla ortaya çıkmaktadır.

Aort Diseksiyonu Neden Olur?

Aort yırtılmasının başlıca nedeni; yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında damar içi basıncın yükselmesine neden olur. Ayrıca ateroskleroz yani damar sertliği de aort yırtılmasına neden olabilir. Damar sertliği olan hastalarda, damarların içerisinde plaklar oluşur. Bu plaklar damarın esnekliğini azaltır. Bunların dışında;

  • Trafik kazası vb. ani gelişen travmalar
  • Aort damarının yeterince gelişmemiş olması
  • Damarda yapısal farklılıklar ya da sorunlar olması
  • Aort ile alakalı operasyon geçirmiş olmak
  • Konjenital aort darlığı
  • Bazı bağ dokusu hastalıkları da aort diseksiyonuna neden olabilir.

Aort Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüste ya da göğüs kemiğinin hemen arka bölgesinde yırtılmaya benzer, ani ağrı
  • Ağrının yayıldığının hissedilmesi
  • Nefes darlığı
  • Bayılma (Senkop)
  • Kalp çarpıntısı (Taşikardi)
  • Ses kısılması
  • Terleme ve hâlsizlik

Aort diseksiyonu belirtileri aniden başlar ve giderek şiddetlenir. Şikâyetler zamanla azalmaz. Bazı hastalarda damar yırtılmasına bağlı olarak görme kaybı ya da felç gelişebilir. Aort yırtılması anında müdahale edilmesi gereken bir hastalık olduğu için hastanın hemen bir hastaneye götürülmesi oldukça önemlidir. Kayseri aort yırtılması hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Aort Diseksiyonu Önlenebilir Mi?

Kayseri aort diseksiyonu tedavisinde hastanın ne kadar hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna götürüldüğü oldukça önemlidir. Acil müdahale edildiğinde tedavi de mümkündür. Aort diseksiyonunu önlemenin en etkin yolu ise yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasıdır. Bununla birlikte damar sertliğini ve tansiyonu tetikleyecek faktörlerin bırakılması da oldukça önemlidir. Sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmaya özen göstermek kalp-damar hastalıklarının engellenmesinde oldukça önemlidir.

Kayseri Aort Yırtılması Tanısı Nasıl Konulur?

Aort yırtılması tanısı ile hastaneye başvuran hastaların BT (Bilgisayarlı Tomografi) görüntüleri değerlendirilir. Bununla birlikte anjiyografi, MR anjiyografi, transözefageal EKO gibi ek tetkikler istenebilir. Tanı kesinleştikten sonra ise hızlı bir şekilde, hasta için uygun tedavi yöntemine karar verilir.

Aort Yırtılması (Aort Diseksiyonu) Tedavi Edilebilir Mi?

Aort diseksiyonu tedavisinde ilaçlar, endovasküler ya da cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Bu noktada hastanın klinik bulguları dikkate alınır. Tedavide öncelik; kan akışını bozmadan kalp ritmini yavaşlatmaktır. Sonrasında yırtığın yayılması önlenir. Tansiyon kontrol altına alınır.

Endovasküler yöntemle yapılan tedavilerde farklı bir damardan girilerek, yırtık olan bölgeye ulaşılır. Stent damar içine yerleştirilir ve damardaki hasar engellenir. Eğer hastanın durumu stent için uygun değilse, cerrahi tedavi tercih edilir.

Kayseri Aort Diseksiyonu (Aort Yırtılması) Tedavisi

Aort diseksiyon; ölümle sonuçlanabilecek, oldukça ciddi bir kardiyovasküler rahatsızlıktır. Bu nedenle yüksek tansiyonun zamanında kontrol altına alınması oldukça önemlidir. Doğru yaklaşımla, zamanında yapılan bir tedavi birçok hastanın sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesine yardımcı olmaktadır. Kayseri aort diseksiyonu ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara
Yol Tarifi