Farmakomekanik Tromboliz Kayseri
Farmakomekanik tromboliz; özellikle akut derin ven trombozunun tedavisinde kullanılan, girişimsel bir yöntemdir. Derin ven trombozu; vücuttaki derin venlerde yani toplardamarlarda oluşan pıhtıdır. Genellikle bacaklarda oluşur ve zamanında tedavi edilmediğinde hastanın hayatını ciddi şekilde riske atabilir. Derin ven trombozunun tedavisinde kullanılan en başarılı yöntemlerden biri de farmakomekanik trombolizdir. Farmakomekanik tromboliz sayesinde tıkalı damara girilerek, pıhtının küçük parçalara ayrılması sağlanabilir. Kayseri farmakomekanik tromboliz hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.
Derin Ven Trombozu (DVT) Nedir?
Kısaca DVT olarak da bilinen derin ven trombozu; genellikle alt ekstremitelerdeki (alt bacaklardaki) toplardamarların kan pıhtısı (trombüs) ile tıkanmasıdır. Derin ven trombozu oldukça ciddi ve tedavi edilmediğinde hayati riskleri olan bir rahatsızlıktır. En büyük riski ise pıhtının kan dolaşımına karışması ve akciğere ulaşarak “pulmoner emboli”ye neden olmasıdır.
Derin Ven Trombozunun Belirtileri Nelerdir?
Derin ven trombozu, genellikle bacaklardaki şişlik ile kendini belli eder. Bacakların çapında artış olur. Aynı zamanda yürüyüş esnasında ağrı da görülebilir. Ağrı, uzun süre ayakta kalma ya da yürüyüş sonrasında artabilir. Yaygın derin ven trombozu belirtileri:
- Bacak ya da bacak toplardamarlarında şişlik olması
- Bacakta yürüme esnasında artan ağrı ve hassasiyet
- Şişlik olan kısımda ısı artışı olması
- Bacağın renginin değişmesi ve mor-mavi bir hâl alması
Derin Ven Trombozu Kimlerde Görülür?
Derin ven trombozu özellikle uzun süre oturarak çalışan, hareketsiz yaşam tarzına sahip bireylerde görülür. Sigara tüketimi de riskleri artırır.
- Derin ven trombozu öyküsü olan hastalarda yeniden DVT oluşma riski daha fazladır.
- Kanın koyulaşmasını sağlayan faktörler (doğum kontrol hapı vb.) derin ven trombozu riskini artırır.
- Ameliyat ya da kırık kemikler nedeniyle oluşan derin ven hasarları DVT’ye neden olabilir.
- Gebelik süreci ve doğumdan sonraki 6 ay içerisinde DVT görülme riski vardır.
- 60 yaş üzeri bireylerde daha sık görülür.
- Aşırı kilolu ya da obez bireylerde daha sık görülür.
Derin Ven Trombozu Tanısı Nasıl Konur?
Derin ven trombozu tanısı uzman kalp ve damar cerrahları tarafından konulur. Tanı sürecinde “Doppler ultrason” adı verilen, özel bir görüntüleme yöntemi kullanılır. “Renkli Doppler ultrason” olarak da bilinen bu yöntem sayesinde damarlardaki kan akış hızı ve kan akışının yönü net bir şekilde görülebilir. Kayseri kalp damar cerrahı ve derin ven trombozu tanısı için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.
Derin Ven Trombozu Tedavi Edilebilir Mi?
Günümüzün modern tedavi yöntemleri sayesinde DVT de tedavi edilebilmektedir. Özellikle erken teşhis edilen olgularda, girişimsel cerrahi yöntemlerle oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Kayseri derin ven trombozu tedavisinde amaç; kan pıhtısının damar içindeki ilerleyişini durdurmaktır. Bu noktada kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de farmakomekanik trombolizdir.
Farmakomekanik Tromboliz Nedir?
Farmakomekanik tromboliz, DVT tedavisinde en yaygın kullanılan girişimsel tedavi yöntemlerinden biridir. İşlem, özel bir hidrodinamik (reolitik) mekanik trombektomi cihazı ile yapılır. Tedavinin amacı; kateter çevresinde düşük basınç oluşturarak, pıhtıyı yüksek akımlı suya maruz bırakmaktır. Böylece kan pıhtısı, negatif basıncın etkisi ile damardan uzaklaştırılır.
Farmakomekanik Tromboliz Nasıl Yapılır?
Farmakomekanik tedavisi, anjiyografi koşullarında yapılır. Damara kasık bölgesinden ulaşılır. Pıhtının bulunduğu bölge saptandıktan sonra damara kılavuz tel yardımı ile trombektomi kateteri gönderilir. Farmakomekanik tedavisi yaklaşık 10 – 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Pıhtının vücuttan ayrıldığı saptandıktan sonra işlem sonlandırılır.
Kayseri Farmakomekanik Tromboliz Tedavisi
Derin ven trombozu, tedavi edilmediğinde hayati riskleri olan, oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Farmakomekanik tromboliz ise DVT tedavisinde kullanılan, en etkili yöntemlerden biridir. Doğru koşullarda, uzman bir kalp cerrahı tarafından uygulandığında başarı oranı oldukça yüksektir. Kayseri farmakomekanik tromboliz tedavisi ve DVT hakkındaki tüm sorularınız için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.