Diyabetik Ayak Tedavisi Kayseri
Tıp dilinde diyabet olarak bilinen şeker hastalığı, ülkemizde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık neredeyse her yaşta görülebilmektedir ve pek çok sebepten ortaya çıkabilmektedir. Diyabet hastalığı vücudun yalnızca belli bir bölgesini değil, birçok bölgesini aynı anda etkiler. Zamanında kontrol altına alınmayan şeker hastalığı, diyabetik ayak olarak bilinen ciddi bir rahatsızlığa da yol açabilir. Diyabetik ayak, ayakta çıkan ve zaman içerisinde iyileşmeyen yaralar şeklinde kendini belli eder. Bu rahatsızlık sebebi ile ayağın ve bazı durumlarda bacağın ampute edilmesi (kesilmesi) mümkün olabilir. Bu yüzden diyabet ve diyabetik ayak tedavisi aksatılmamalıdır.
Diyabetik ayak tedavisi, günümüz teknolojisi sayesinde özel bakım ürünleri veya çeşitli cerrahi uygulamalarla yürütülebilir. Bu tedavilerle uzuv kaybının önlenmesi ve kişinin yeniden sağlığına kavuşması amaçlanır. Yazımızın geri kalanında ‘’Diyabetik ayak bakımı nasıl yapılır?’’, ‘’Diyabetik ayak nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Diyabetik ayak ne zaman kesilir?’’ gibi merak edilen sorulara cevap vereceğiz.
Kayseri diyabetik ayak tedavisi ve benzer konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. Ali İhsan Tekin gibi alanında uzman bir doktordan randevu alabilirsiniz.
Diyabetik Ayak Nedir?
Diyabetik ayak, ayakta meydana gelen iyileşmeyen yaralar ve enfeksiyon ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Her 5 şeker hastasının 1’inde diyabetik ayak görülebilmektedir. Şeker hastalığı uzun süre kontrol altına alınamaz veya şeker hastalığı tedavisi aksatılırsa; yükselen kan şekeri kılcal damarlara zarar vermeye başlar. Bu da zaman içerisinde damar veya sinir enflamasyonuna (yangısına) yol açabilir. En nihayetinde ise ayaklarda yaralar meydana gelir. Bu yaralar zaman içerisinde kendiliğinden iyileşmezler. Zamanında tedavi edilmediklerinde yayılma gösterebilir; ayağa ve hatta bacağa kadar ulaşabilirler. Bu da ayağın veya bacağın kaybedilmesine yol açabilir.
Diyabetik Ayak Neden Olur?
Diyabetik ayak nedenleri arasında elbette en önemlisi diyabet hastalığıdır. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen bu durum vaktinde kontrol altına alınmazsa diyabetik ayağa yol açabilir. Sigara kullanımı ve beslenme gibi yaşam tarzıyla alakalı faktörlerin diyabetik ayak oluşma riskini arttırdığı bilinmektedir. Yine aynı şekilde damar ve sinir hastalıkları, genetik faktörler gibi sebepler de diyabetik ayak oluşumunda rol oynayabilirler.
Diyabetik Ayak Evreleri Nelerdir?
Diyabetik ayak genelde 5 ayrı aşama çerçevesinde değerlendirilir.
- Aşama diyabetik ayakta; ayak tabanı veya ayak çevresinde kızarıklıklar görülür.
- Aşama diyabetik ayakta; yüzeysel ülser ve yaralar görülür.
- Aşama diyabetik ayakta; ülser derinleşmeye ve dokulara işlemeye başlar. İyileşme göstermez.
- Aşama diyabetik ayakta; ülser derinleşmeye devam eder, kemik iltihabı ve apseler görülür.
- Aşama diyabetik ayakta; ayağın belli bir bölgesinde kangren meydana gelir. Bu bölgede renk değişimi, kararma görülür.
Oluşan kangren zaman içerisinde ayağın tamamına ve hatta bacağa kadar ulaşabilir. En nihayetinde birey; ayağını ve bacağını kaybedebilir. Bu yüzden diyabetik ayaktan şüphelenildiğinde vakit kaybetmeksizin alanında uzman bir hekimle görüşülmelidir.
Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir?
Diyabetik ayak belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Ayakta yürümeye bağlı olarak artan ağrı hissi.
- Ayağın çeşitli bölgelerinde kızarıklıklar.
- Ayak çevresinde yaralar görülmesi.
- Ayak parmaklarında soğukluk ve uyuşma hissi.
- Ayakta görülen yaraların zamanla iyileşmemesi ve aksine daha da kötüye gitmesi.
- Ayakta bölgesel kararmalar görülmesi.
Bu belirtiler ve belirtilerin şiddetleri; hastalığın ilerleme durumuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bahsettiğimiz belirtiler neticesinde diyabetik ayaktan şüphelenen hastalar, kesin teşhisin sağlanması için uzman bir doktorla görüşmelidirler.
Diyabetik Ayak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diyabetik ayak tedavisinde; öncelikle ilaçlı tedaviye başvurulabilir. İlaç tedavisi ile kan şekeri kontrol altına alınmaya çalışılır. Yine aynı şekilde özel bakım ürünleri yardımı ile ayağın yeterince kanlanması, yaraların iyileşmesi veya yara oluşumunun önlenmesi sağlanabilir. Çeşitli cerrahi uygulamalar yardımı ile damarlarda ve sinirlerde meydana gelen hasarlar giderilebilir. Zamanında teşhis edilen diyabetik ayak hastalığı, ayak veya bacak kaybına yol açmadan kontrol altına alınabilir, tedavi edilebilir. Bu yüzden erken tedavisiAksi takdirde kangrenin yayılmasını önlemek amacıyla ayak veya bacağın tamamı kesilebilmektedir.
Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Diyabet hastalarının ayakları oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Özellikle de topuk bölgesinde olmak üzere ayağın belli kısımlarında çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklar, ayak dokusunu çeşitli patojenlere (mikroplara) karşı savunmasız bırakırlar. Çatlaklardan ayak dokusuna ulaşan bakteriler diyabet hastalarının ayaklarında çok kolay bir şekilde üreyebilirler. Bununla birlikte ciddi enfeksiyonlara da yol açabilirler. Ayakta görülen enfeksiyonlar ve yaralar şeker hastaları için oldukça tehlikelidir. Çünkü şeker hastalarının ayak dokuları gerektiği gibi kanlanmaz. Dolayısıyla kanın içinde bulunan savunma hücreleri ve iyileştirici hücreler yaralara müdahale edemezler. Bu yüzden diyabet hastalarında ayak bakımı ve diyabetik ayak bakımı çok önemlidir. Diyabetik ayak bakımında ayağın temizliğine mutlaka özen göstermek gerekir. Ayağı nemlendirmek için krem kullanılmaması, tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi önerilir. Ayakkabı ve çorap seçimi de mutlaka uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Kayseri Diyabetik Ayak Tedavisi Fiyatları
Diyabetik ayak, şeker hastalarında görülen ciddi bir sağlık durumudur. Zamanında tedavi edilmediği takdirde ayağın ve bacağın kaybına yol açabilir. Bu yüzden diyabetik ayak teşhisinin erkenden konması ve tedavi çalışmalarının başlaması gerekir. Diyabetik ayak tedavisi fiyatları, tedavi uygulamasının türüne gör kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Kayseri diyabetik ayak tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. Ali İhsan Tekin gibi alanında uzman bir doktordan randevu alabilirsiniz.