Derin Ven Trombozu Tedavisi

Derin Ven Trombozu Tedavisi Kayseri

Kısaca DVT olarak da bilinen derin ven trombozu, vücuttaki derin venlerde oluşan kan pıhtısıdır. Derin ven trombozu; kan akışındaki değişiklikler, damar duvarının hasar görmesi gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde insan hayatını riske atabilecek, ciddi bir rahatsızlıktır. Bacakta ani şişme, kızarıklık ve ağrı hissi ise başlıca belirtileridir. Günümüzün modern tedavi yöntemleri sayesinde geç kalınmış vakalarda bile başarılı bir şekilde tedavi mümkündür. Özellikle “farmakomekanik” adı verilen tedavi yöntemi sayesinde derin ven trombozu tedavisi ameliyatsız bir şekilde mümkündür. Derin ven trombozu tedavisi Kayseri hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Derin Ven Trombozu (DVT) Nedir?

Derin ven pıhtıları, genellikle alt bacak ya da uyluk bölgesinde ortaya çıkar. Bu nedenle derin ven trombozunu; bacaktaki toplardamarın kan pıhtısı ile tıkanması olarak tanımlayabiliriz. Derin ven trombozu hareketsiz yaşam tarzı, bazı ilaçların kullanımı gibi birçok nedenle ortaya çıkabilir. Vendeki pıhtı akciğerlere ulaşırsa, bu durum “pulmoner embolizm” olarak adlandırılır. Pulmoner embolizm, kişinin yaşamını riske atan, oldukça ciddi bir durumdur. Bu nedenle derin ven trombozunun hafife alınmaması ve mutlaka zamanında tedavi edilmesi gerekir.

Derin Ven Trombozu Belirtileri Nelerdir? Bacaklarda Kan Pıhtısı Nasıl Anlaşılır?

Derin ven trombozunun yaygın belirtileri:

  • Yüksek ateş
  • Bacakta ani şişme
  • Bacaklarda kızarıklık
  • Bacaklarda ağrı ve hassasiyet olarak sıralanabilir.

Derin ven trombozunun geç belirtileri arasında bacaklarda ödem ve kramp şikâyetleri de oluşabilir. Dolaşım sisteminin bozulmasına bağlı olarak bacakta ülserler oluşabilir.

Derin Ven Trombozu Nedenleri Nelerdir?

Derin ven trombozu;

  • Toplardamarın iç yüzünde hasar oluşması (Bu hasar fiziksel, kimyasal ya da biyolojik nedenlerle oluşabilir.)
  • Hareketsizlik nedeniyle kan akımının yavaş olması.
  • Kanın koyulaşması ve normalden kolay pıhtı oluşması nedeniyle oluşabilir.

Derin Ven Trombozu Kimlerde Görülür?

Yaşın ilerlemesi, derin ven trombozu için bir risk faktörüdür. Ancak rahatsızlık her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle ailesinde DVT öyküsü olan kişilerde görülme olasılığı da fazladır. Derin ven trombozu;

  • Genetik yatkınlığı olanlarda
  • Bazı ilaçları düzenli kullananlarda (hormon ilaçları ya da doğum kontrol hapları vb.)
  • Derin ven yaralanması teşhisi olanlarda
  • Gebelerde ve yeni doğum yapanlarda
  • 60 yaşından büyük hastalarda
  • Aşırı kilolu ya da obez olanlarda daha yaygın görülür.

Kayseri Derin Ven Trombozu Teşhisi Nasıl Konur?

DVT teşhisi koyabilmek için hem fiziksel muayenenin yapılması hem de tetkik ve test sonuçlarının değerlendirilmesi gerekir. Özellikle hasta öyküsünü dikkatlice dinlemek oldukça önemlidir. Kişinin kullandığı diğer ilaçlar, yakın zamanda geçirilen ameliyatlar, kullanılan ilaçlar ve kanser öyküsüne dair tüm bilgiler toplanır.

Fiziksel muayeneden sonra Doppler testi, ultrason, venografi gibi tetkik sonuçları incelenerek, kesin tanı konulabilir. İlk 48 saat içerisinde konan derin ven trombozu tanısı sayesinde tedaviden oldukça başarılı sonuçlar alınabilir.

Kayseri Derin Ven Trombozu Tedavisi Nasıl Yapılır? Farmakomekanik Nedir?

Farmakomekanik terapi; DVT tedavisinde kullanılan, oldukça başarılı bir yöntemdir. Özellikle erken dönem vakalarda uygulandığında kişi sağlıklı bir şekilde günlük yaşamına dönebilir. Farmakomekanik tedavide, özel olarak geliştirilen, pıhtı parçalayıcı kateterler ile damara ulaşılır. Pıhtı parçalayan kateter 24 saat boyunca damar içerisinde bırakılır ve hastalarımız 1 gün sonra taburcu edilir.

Kayseri Derin Ven Trombozu Tedavisi

Derin ven trombozu, tedavi edilmediğinde hayati riskleri olan, oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle zamanında teşhis ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Derin ven trombozu tedavisinde uygulanan farmakomekanik tedavi sayesinde pıhtıyı tamamen damardan uzaklaştırmak ve riskleri ortadan kaldırmak mümkündür. Kayseri derin ven trombozu ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara
Yol Tarifi