Periferik Arter Hastalığı ve Tedavisi

    Periferik Arter Hastalığı Tedavisi Kayseri

    Periferik arter; kalpten pompalanan kanı kol ve bacak gibi diğer organlara taşıyan atardamar (arter) yapısıdır. Periferik arter hastalığı ise bacakların daralması, sertleşmesi ve kalbe giden kanın engellenmesi durumudur. Periferik arter hastalığı, özellikle ileri yaşlardaki hastalarımızda sık görülür. Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo gibi birçok faktör de periferik arter hastalığının oluşumunu tetikleyebilir. Periferik arter hastalığı tedavisi Kayseri kapsamında medikal ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve cerrahi uygulamalar tercih edilebilir. Damardaki sertliğin derecesi ve hastanın şikâyetleri dikkate alınarak, uygun tedavi yöntemi belirlenir. Kayseri periferik arter hastalığı tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

    Periferik Arter Hastalığı Nedir?

    Periferik arter hastalığı olarak da bilinen atardamar daralması sorunu, genellikle arter (atardamar) duvarlarında aşırı yağ birikmesi sonucu ortaya çıkar. Vücuttaki birçok damarda bu sorun görülebilir. Ancak yaygın olarak bacağa giden damarlarda görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle ileri yaştaki hastalarımızda sık görülür ve yaş ilerledikçe de ortaya çıkma riski artar.

    Periferik arter hastalığı hem oluştuğu bölgeyi hem de ilgili diğer organları ciddi ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve hafife alınmaması gerekir.

    Periferik Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

    Periferik arter hastalığı, genellikle bacaklardaki atardamarları etkiler. Bu nedenle hastalığın belirtileri de yoğun olarak bacaklarda görülür. Periferik arter hastalığı olan kişilerde;

    • Yürüme esnasında artan ve istirahatle azalan bacak ağrısı
    • Hastalığın ilerlemiş evrelerinde istirahat evresinde de hissedilen bacak ağrısı ve uyuşukluk
    • Bacak kaslarında güçsüzlük, ağırlık hissi
    • El ve ayaklarda üşüme
    • Ayaklarda renk değişimi
    • Ayak tırnaklarının kalınlaşması gibi şikâyetler görülebilir.

    Periferik Arter Hastalığı Kimlerde Olur?

    Periferik arter hastalığı erkeklerde, kadınlara oranla daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle 45 yaş ve üzeri dönemde daha çok görülür. Yaş ilerledikçe de risk artar. Bununla birlikte;

    • Kötü kolesterolü (LDL) yüksek; iyi kolesterolü (HDL) düşük olan kişilerde
    • Sigara kullananlarda
    • Şeker hastalığı olanlarda
    • Kan basıncı değeri yüksek olanlarda (Hipertansiyon hastalarında)
    • Ailede damar sertleşmesi öyküsü olanlarda
    • Aşırı kilolu hastalarımızda
    • Gün içerisinde yeterince hareket etmeyen, oturarak çalışan hastalarımızda
    • Sağlıksız ve düzensiz beslenen kişilerde görülme olasılığı da fazladır.

    Periferik Arter Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

    Periferik arter hastalıklarının tanısında farklı yöntemler kullanılabilir. Uzman bir kalp damar cerrahı tarafından, Doppler cihazı ile yapılan basit bir ölçüm sayesinde tanı konulabilir. Ayrıca hastanın ağrısız yürüme mesafesini tespit etmek için “Treadmill testi” de yapılabilir. Gerekli durumlarda ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR (manyetik rezonans) görüntüleri de değerlendirilebilir.

    Ancak bu yöntemlerle yeterli bilgi elde edilemezse kesin tanı için “periferik anjiyografi” yapılması gerekebilir.

    Kayseri Periferik Anjiyografi Nedir?

    Yukarıda saydığımız, invazif yöntemlerle sonuç alınamadığında, atardamarların girişimsel (cerrahi) yöntemlerle incelenmesi gerekebilir. Periferik anjiyografi yapılırken, ince bir kateter hedeflenen damara iletilir. İşlem kasık bölgesinden yapılır. Anjiyodan sonra, aynı gün içerisinde eve dönmek mümkündür. Hastalarımızın hastanede kalması beklenmez. Ancak uygun koşullarda, 4 – 6 saat istirahat edilmesi tavsiye edilir. Kayseri periferik anjiyografi ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

    Periferik Arter Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

    Periferik arter hastalığının ilk evrelerinde medikal ilaçlar ve yaşam tarzında değişiklikler yeterli olabilir. Özellikle sigara kullanımının bırakılması, tedavi için en önemli faktördür. Kişi daha hareketli bir yaşam tarzını benimser, beslenme düzenine de dikkat ederse, hastalık takip ile kontrol altına alınabilir.

    Ancak atardamarların ciddi şekilde daraldığı durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir. Bazı hastalarda, anjiyo ile hem damarlar görüntülenir hem de genişletilmesi sağlanabilir. Balon ve stentler ile damarlar genişletilebilir. Eğer hastanın durumu bu işlem için uygun değilse ya da birden fazla darlık söz konusu ise bypass ile tedavi yapılabilir.

    Kayseri Periferik Arter Hastalığı Tedavisi

    Periferik arter hastalığı, yavaş gelişen bir rahatsızlıktır. Özellikle ileri yaştaki hastalarımız ciddi risk altındadır. Bu nedenle atardamar hastalıklarının zamanında teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Periferik arter hastalığında tedavi, hastalığın derecesine ve hastanın şikâyetlerine göre planlanır. Kayseri periferik arter hastalığı ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Ali İhsan Tekin’den randevu alabilirsiniz.

    Şimdi Ara
    Yol Tarifi