Aort ve Mitral Kapak Replasmanı

Aort ve Mitral Kapak Replasmanı Kayseri

Aort ve mitral kapak replasmanı; darlık ya da yetmezlik sorunu olan aort ve mitral kapakların, yapay kapaklarla değiştirilmesidir. Açık kalp cerrahisi (sternotomi) ya da minimal invaziv yöntemlerle yapılabilir.Kalp kapaklarının cerrahi ile tedavi edilmesi gereken durumlarda çoğu zaman hem stenoz (darlık) hem de yetmezlik söz konusudur. Kalp kapak hastalıkları kalbe giden sağlıklı kan akışını engelleyerek, kalp yetmezliği gibi çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Günümüzün gelişmiş yapay kalp kapakçığı teknolojileri sayesinde kalp kapak replasmanı tedavilerinden de oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kayseri aort ve mitral kapak replasmanı hakkında daha fazla bilgi için Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Aort ve Mitral Kapak Nedir?

Aort ve mitral kapaklar, oksijenlenmiş temiz kanı vücuda pompalayan, kalbin sol kısmında bulunurlar.

Aort kapak; kalpteki 4 kapakçıktan biridir. Sol karıncıktan çıkar ve aort damarı sayesinde temiz kan tüm vücuda yayılır. Kanın doğru yönde akması ve geri kaçmaması için oldukça önemlidir.

Mitral kapak ise sol kulakçık ile sağ kulakçık arasında yer alan kapakçıktır. Kanın geri kaçmasını engeller. Mitral kapak hastalığı olan hastalarda, kanın sol atriyumdan sol ventriküle geçişi zorlaşır. Kan sol kulakçıktan sağ kulakçığa geri kaçabilir.

Aort ve Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?

Aort ve mitral kapak hastalıklarını stenoz (darlık) ve yetmezlik olmak üzere iki başlık altında inceleyebiliriz:

Stenoz (Darlık)

Leaflet (yaprakçık) kalınlaşması, deforme olması ya da birbirine yapışması sonucu oluşur. Kan sağlıklı bir şekilde kalp içerisinde dolaşamaz.

Yetmezlik

Çeşitli nedenlerle kalp kapağının tamamen kapanması olarak tanımlanabilir. Kapak yetmezliği olan kişilerde kapak tam olarak kapanamadığı için kan geriye kaçar.

Aort ve Mitral Kapak Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kalp kapak hastalıklarının yaygın belirtileri:

  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı ve ritim bozukluğu
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma
  • Bacaklarda şişlik
  • Çabuk yorulma
  • Kanlı balgam
  • Sırt üstü yatmada zorlanma olarak sıralanabilir. Hastalığın türüne ve derecesine göre bu rahatsızlıkların şiddeti de değişebilir. Genellikle bu belirtilerin birkaçı, aynı anda görülür.

Aort ve Mitral Kapak Hastalıklarının Neden Olur? 

Kalp kapak hastalıkları, farklı nedenlerle meydana gelebilir:

  • Doğuştan kalp kapak hasarları
  • Romatizmal ateş
  • Enfeksiyonlar
  • İlerleyen yaş
  • Koroner kalp hastalıkları
  • Aort anevrizması kalp kapak hastalıklarının başlıca nedenleridir.

Aort ve Mitral Kapak Hastalıklarının Ne Zaman Tedavi Edilmesi Gerekir?

Kanın geçişine engel olan kalp kapak patolojileri, zamanla cerrahi tedavi ihtiyacı doğurabilir. Aort ve mitral kapak hastalıklarında genellikle en etkin tedavi kapakların onarılması ya da kapak replasmanıdır (kapak değişimi).

Aort ve Mitral Kapak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Aort ve mitral kapak hastalıklarında en çok tercih edilen tedavi yöntemi; kapak replasmanı yani kapak değişimidir. Kalp kapaklarının değişimi iki yöntemle yapılabilir:

Klasik Sternotomi

Açık kalp ameliyatı olarak da bilinen klasik sternotomi uygulamasında göğüs bölgesinden büyük bir kesi yapılır. Bu kesiden kalbe ulaşılır ve hasarlı kapaklar yapay kapaklarla değiştirilir. Aort ve mitral kapak ameliyatlarında biyolojik ve mekanik kapaklar kullanılabilir. 15 yaşından küçük ya da 70 yaşından büyük hastalarda, anevrizma hastalarında ve riskli hastalarda biyolojik kapaklarla tedavi yapılması tercih edilebilir.

Minimal İnvaziv Yöntemler

“Kapalı kalp ameliyatı” olarak da bilinir. Koltuk altı bölgesinden yapılan 3 – 4 cm’lik kesi ile kalbe ulaşılır ve hasarlı kapakçıklar yapay kapakçıklarla değiştirilir. Yapılan kesi daha küçük olduğu için hastaların günlük yaşama dönme süreci daha kısadır. Aynı zamanda enfeksiyon riski de daha azdır.

TAVI

Açılımı “transkateter aort kapak replasmanı” olan TAVI uygulaması özellikle aort kapaklarındaki hastalıklara yönelik uygulanan bir tedavi yöntemidir. TAVI’de amaç; özel bir kateter yardımı ile kasık bölgesinden kalbe ulaşılmasıdır. Bu kateter yardımı ile hasarlı kapak, yapay kapak ile değiştirilir. Özellikle yaşı ilerlemiş ve ameliyat riskleri olan hastalar için ideal bir tedavi yöntemidir.

Kayseri Aort ve Mitral Kapak Replasmanı  

Aort ve kapaklardaki daralma ya da yetmezlik, kalp sağlığını ve kanın kalpte sağlıklı bir şekilde dolaşmasını engeller. Bu nedenle oldukça ciddi ve zamanında tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardır. Aort ve mitral kapak replasmanında kullanılan günümüzün gelişmiş teknolojileri ve cerrahi yöntemleri sayesinde hastanın uzun süre, sağlıklı kapak ile yaşaması mümkün olmaktadır. Kayseri aort ve mitral kapak tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Ali İhsan Tekin ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara
Yol Tarifi